Site Overlay

Upptäck

Vietnam

Det vietnamesiska köket är ett nytt och spännande kök som är på kraftig framfart i vårt avlånga land. Många har upptäckt detta nya kök som är smakrikt, magert och sunt.

En av dem mest kända rätterna som starkt förknippas med Vietnam är nationalrätten, nudelsoppan phở.

Phở, som uttalas [föh] ,uppstod i början av 1900-talet i norra Vietnam och spreds sedermera söderut och ut i världen.

Phở är en läcker aromatisk nudelsoppa med oändliga varianter och kombinationer. Grunden till en riktig bra buljong innehåller alltid ingefära, korianderfrö, kanel, citrongräs, chili, stjärnanis, kryddnejlikor, lök och en bra fisksås.

Beroende på vad man vill ha för smaksättning på buljongen, tillsätts färsk oxsvans, oxbringa eller höns. Alla dessa ingredienser får sedan puttra på låg värme i 4–5 timmar till en härlig aromatisk och fyllig buljong.

Att själv smaksätta med färska örter och kryddor är en viktig del av att äta phở, röd chili som ger en extra kick, fisksås för sälta, lime för syra och hoisin sås för sötma och karaktär. Tillsammans tillför dessa kryddor och örter en ytterligare dimension till rätten.

Vår tolkning av denna klassiska rätt är en hyllning till mors recept som i sin tur ärvt det av sin mor och hela vägen tillbaka till 1900-talets norra Vietnam.

Phở avnjutes traditionsenligt bäst med pinnar och sked.

Hur vill ni äta er phở?

Leave a Reply

Copyright © 2021 . All Rights Reserved. | Catch Foodmania by Catch Themes